Η απόλαυση του φαγητού μπορεί να εξελιχθεί σε εφιάλτη, αν μετά την κατανάλωσή του υποφέρουμε από στομαχικούς πόνους, διαταραχές και δηλητηριάσεις, που μας το… βγάζουν από τη μύτη. Δείτε παρακάτω 11 κατηγορίες τροφίμων που μπορούν να γίνουν αιτίες μόλυνσης από μικροοργανισμούς και πώς μπορείτε να διασφαλίσετε την υγεία σας, τηρώντας τους ανάλογους κανόνες υγιεινής.
*Ωμά φρούτα και λαχανικά Ο απαράβατος κανόνας του πλυσίματος των καρπών πριν τους καταναλώσουμε δεν πρέπει να αγνοείται, καθώς το βακτήριο λιστέρια καραδοκεί σε πολλά ωμά φρούτα και λαχανικά, όπως για παράδειγμα στην φλούδα του πεπονιού. Τα συμπτώματα της δηλητηρίασης περιλαμβάνουν πυρετό, μυικούς πόνου, στομαχικές διαταραχές και διάρροια, και εμφανίζονται από δύο ημέρες μέχρι και δύο μήνες κατόπιν της έκθεσης στο μικρόβιο. Η σαλμονέλα και το βακτήριο E.coli μπορούν επίσης να εμφανιστούν σε ωμά λαχανικά και φρούτα, γι’ αυτό Βεβαιωθείτε ότι πλύνατε καλά τα φρούτα και τα λαχανικά, και καθαρίστε επίσης πολύ καλά ό,τι έχει έρθει σε επαφή με αυτά στο ψυγείο, όπου πρέπει να διατηρούνται.
*Αλαντικά Μερικές φορές η λιστέρια βρίσκει τον δρόμο προς μονάδες επεξεργασίας τροφίμων, όπου μπορεί να επιβιώσει για χρόνια. Η θερμότητα κατά την επεξεργασία την σκοτώνει, αλλά η μόλυνση μπορεί κάλλιστα να συμβεί μετά το «μαγείρεμα» και πριν την συσκευασία, αν δεν τηρηθούν τα μέτρα υγιεινής. Φυσικά, θα πρέπει να καταναλώνετε τα προ-μαγειρεμένα τρόφιμα πριν την ημερομηνία λήξης και να ζεστάνετε τα λουκάνικα και λοιπά αλλαντικά τουλάχιστον στους 80 βαθμούς.
Συμπτώματα δηλητηρίασης είναι οι στομαχικές κράμπες, ο πυρετός και η διάρροια, 12-72 ώρες μετά την κατανάλωση, ενώ η περίοδος του νοσήματος διαρκεί 4-7 ημέρες. Η λύση είναι να μην καταναλώνετε ποτέ ωμά ή ελαφρώς μαγειρεμένα αυγά, καθώς επίσης να μαγειρεύετε επαρκώς το κοτόπουλο τουλάχιστον στους 80 βαθμούς. Το ωμό κοτόπουλο πρέπει να τοποθετείται ξεχωριστά από όλα τα τρόφιμα. Πλύνετε τα χέρια σας, τις επιφάνειες κοπής, τα μαχαιροπίρουνα και τους πάγκους μετά την επαφή τους με τα τρόφιμα.
*Επεξεργασμένα τρόφιμα Πατατάκια, κράκερ, έτοιμες σούπες, φυστικοβούτυρο και κατεψυγμένα γεύματα έχουν επίσης κάποιες πιθανότητες να προσελκύσουν σαλμονέλα. Γι’ αυτό ευθύνονται μολύνσεις σε εργοστάσια παραγωγής, και σε τέτοιες περιπτώσεις οι παρτίδες μολυσμένων προϊόντων ανακαλούνται, γι΄ αυτό πρέπει να έχετε το νου σας σε περίπτωση που ανακοινωθεί κάτι τέτοιο από κάποια εταιρία.
*Φρέσκος χυμός και γάλα Τα συσκευασμένα προϊόντα χυμών προφανώς έχουν παστεριωθεί –θα το διαπιστώσετε από ένδειξη στην συσκευασία. Όταν όμως προμηθεύεστε χυμούς για παράδειγμα από υπαίθριους πάγκους ή ανεξάρτητους πωλητές ή όταν η συσκευασία του γάλακτος δεν είναι η σωστή, το βακτήριο E.coli ίσως παραμονεύει. Γι’ αυτό, αγοράστε παστεριωμένα προϊόντα ή βράστε τα πριν τα καταναλώσετε.
*Βραστά και σάλτσες Το βακτήριο clostridium perfringens προκαλεί κράμπες και διάρροια που διαρκεί λιγότερο από μία ημέρα και μπορεί να βρεθεί σε βραστό, στιφάδο, σάλτσες και σε άλλα φαγητά που φτιάχνονται σε μεγάλη ποσότητα και διατηρούνται ζεστά για μεγάλη διάρκεια πριν το σερβίρισμα. Η λύση είναι είτε να σερβίρετε αμέσως μετά το μαγείρεμα είτε να διατηρείτε την θερμοκρασία πάνω από τους 60 ή κάτω από τους 5 βαθμούς.
*Σάντουιτς και έτοιμα φαγητά Όταν τα σάντουιτς, οι σαλάτες και οι σφολιάτες ετοιμάζονται από άνθρωπο που έχει μόλυνση σχετιζόμενη με σταφυλόκοκκο, τότε το μικρόβιο μπορεί να μεταφερθεί και σε εσάς. Μεγαλύτερες πιθανότητες μεταφοράς σταφυλόκοκκου εντοπίζονται στα αυγά, τον τόνο, το κοτόπουλο, τις πατάτες, τις σφολιάτες με κρέμα και τα ζυμαρικά. Τα συμπτώματα (εμετός, κράμπες και διάρροια) μπορούν να εμφανιστούν μέσα σε 30 λεπτά και συνήθως διαρκούν 3 ημέρες. Μέτρο προφύλαξης είναι η αποφυγή παρασκευής τέτοιων προϊόντων αν είστε άρρωστοι, αν έχετε μόλυνση ρινική ή οφθαλμολογική ή αν έχετε ανοιχτές πληγές στα χέρια σας. Φυσικά, κανένα τρόφιμο ούτως ή άλλως δεν πρέπει να καταναλώνεται αν δεν έχετε καθαρά χέρια, καθώς υπάρχει πάντα ο κίνδυνος της ηπατίτιδας Α.
*Πότε πρέπει να απευθυνθείτε σε γιατρό - Όταν έχετε υψηλό πυρετό
- Όταν ενεργείστε με αίμα
- Όταν κάνετε συνεχώς εμετό
- Όταν η διάρροια κρατά περισσότερες από 3 ημέρες
- Όταν παρουσιάσετε ενδείξεις αφυδάτωσης (στεγνό στόμα, ζάλη, μειωμένη ούρηση).
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.