ξεχωρίζει ανάμεσα σε πολλές ασιατικές και εξωτικές κουζίνες. Αρκετά πιο παραδοσιακός ο Βορράς, περισσότερο επηρεασμένος από την Κίνα ο Νότος και εξαιρετικά πικάντικο το κέντρο της χώρας. Στο Βιετνάμ ο επισκέπτης μπορεί να γευθεί νόστιμα, αρκετά καθαρά για τα δεδομένα της Ασίας και πολύ φθηνά -συγκριτικά με τα δικά μας- πιάτα....
Πολλά ψάρια και θαλασσινά, χόρτα, λαχανικά, κοτόπουλο και χοιρινό (και πιο σπάνια πάπια, κατσίκι ή αρνί) είναι οι βασικές πρώτες ύλες των εδεσμάτων που θα δοκιμάσετε στο Βιετνάμ με την ιδιαίτερη εξωτική κουζίνα. Κοινός παρανομαστής της βιετναμέζικης κουζίνας είναι ότι είναι ελαφριά και άκρως …αφροδισιακή.
Οι Bιετναμέζοι δεν καταναλώνουν ψωμί αλλά ρύζι. Δεν τρώνε ελαιόλαδο, ούτε γαλακτοκομικά, η κουζίνα τους είναι μια ποικιλία ψαρικών και κρεατικών σε μικρές ποσότητες, πάντα βραστών, που συνοδεύονται με ρύζι και διάφορες πικάντικες σος. Πρέπει να γνωρίζετε ότι από τα 83 εκατομμύρια των ανθρώπων του Βιετνάμ, τα δύο τρίτα ασχολούνται με τη γεωργία. Απέραντοι ορυζώνες, τοπία πνιγμένα στην ομίχλη, χιλιάδες άνθρωποι -άντρες και γυναίκες- εργάζονται σκυμμένοι στα ρυζοχώραφα φορώντας τα χαρακτηριστικά κωνικά τους καπέλα, ενώ άλλοι ψαρεύουν στα καταπράσινα νερά των εξωτικών ακτών. Ατέλειωτο το πράσινο, οι φοίνικες και τα τροπικά δάση…
Η λαϊκή ρήση “τρώμε οτιδήποτε έχει τέσσερα πόδια εκτός από το τραπέζι” ακούγεται μάλλον ως συντηρητική στο Βιετνάμ. Αν κάποιος επιχειρήσει το νοητικό άλμα από τα ψιλοκομμένα κομματάκια κρέατος, τα θαλασσινά, το τόφου και το γάλα καρύδας, μπορεί τότε να αποτολμήσει την “έρπουσα” νοστιμιά ενός φιδιού… ακόμα και δηλητηριώδους. Και αυτό αξίζει να το τολμήσει κανείς στο χωριό Λε Ματ, 10 χιλιόμετρα μακριά από το Ανόι, όπου είναι συγκεντρωμένα τα καλύτερα εστιατόρια που ειδικεύονται στο σερβίρισμα φιδιών!
Προτιμείστε φίδι του αγρού
Προτιμείστε ένα φίδι του αγρού, δηλητηριώδες, φυσικά!..Το ερπετό κρεμασμένο από το ξύλο αρχίζει να κινείται απειλητικά σηκώνοντας συνεχώς το κεφάλι του και βγάζοντας τη γλώσσα του και προκαλώντας αμηχανία στους επίδοξους καλοφαγάδες. Μόλις το ακινητοποιήσει και αποκαλυφθεί το πραγματικό του μήκος που συνήθως είναι περί τα δύο μέτρα μπορεί να αισθανθείτε ακόμη πιο άβολα. Τα φίδια των αγρών έχουν καλό κρέας και μπορούν να χορτάσουν τρία άτομα με τουλάχιστον έξι διαφορετικά μαγειρεμένα πιάτα…
Μια μεταλλική λεκάνη, ένα πιατάκι, δύο ποτήρια με ένα ελαφρώς υποκίτρινο υγρό, μια πετσέτα, ένα ψαλίδι και ένα μαχαίρι αποτελούν τα σύνεργα του τελετουργικού. Ο άντρας με ταχύτητα έμπειρου χειρουργού ανοίγει μια μικρή σχισμή στο σώμα του φιδιού και βγάζει έξω τη καρδιά του, που πάλλεται καθώς την ακουμπά μέσα στο άσπρο πιατάκι …και θα συνεχίζει να πάλλεται για άλλα ακόμη 15 λεπτά. Μετά κάνει άλλη μια τομή και βγάζει τη χολή, την οποία αδειάζει σε ένα ποτήρι που περιέχει οινοπνευματώδες απόσταγμα ρυζιού. Το ποτήρι αμέσως πρασινίζει. Ύστερα, κόβει το κεφάλι του φιδιού και το αίμα που τρέχει το μαζεύει στο άλλο ποτήρι, που και αυτό περιέχει δυνατό απόσταγμα ρυζιού. Το αποκεφαλισμένο σώμα πλένεται καλά και αφαιρείται το δέρμα του. Σε λιγότερο από πέντε λεπτά το φίδι βρίσκεται κομματιασμένο σε μικρά-μικρά μέρη πάνω στον ξύλινο πάγκο της ανοιχτής κουζίνας.
Τα τηγάνια παίρνουν φωτιά… Έξι διαφορετικά πιάτα σε δεκαπέντε λεπτά στο τραπέζι σας! Στο πρώτο πιάτο το κρέας stir fry στο γουόκ με λαχανικά, μετά μικρές μπουκίτσες φιδιού τυλιγμένες σε φύλλο και ύστερα το συκώτι του τυλιγμένο σε ομελέτα από αβγά χήνας!... Ωραιότερο πιάτο κατά γενική ομολογία ανακηρύσσεται αυτό με το δέρμα του φιδιού που τηγανίζεται και βγάζει ένα υπέροχο τραγανό έδεσμα. Το κρέας του μοιάζει πολύ με κοτόπουλου, είναι όμως δύσκολο στο μάσημα. Και τώρα η στιγμή της πραγματικής …δοκιμασίας. Μετά από όλες αυτές τις εξωτικές και πρωτόγνωρες γεύσεις έρχονται τα ποτά… ρακή ρυζιού με ολίγο από το αραιωμένο αίμα του φιδιού και κοκτέιλ ρυζορακής με τη χολή του φιδιού. Αν περάσετε αυτή την δοκιμασία μπορείτε να αποτολμήσετε και το αδύνατο … να καταπιείτε την ωμή καρδιά του φιδιού, αν φυσικά σας την προσφέρουν, καθώς πρόκειται για μεγάλη τιμή… “Δίνει δύναμη και ανεβάζει τη λίμπιντο”. Ο λογαριασμός ενός τέτοιου μενού υπολογίζεται περίπου τριανταπέντε ευρώ.
Δεν φεύγεις όμως έτσι. Ένα ποτό από την παράξενη κάβα με τα μπουκαλάκια είναι απαραίτητο για να κλείσει αυτή τη γαστριμαργική εμπειρία. Πρόκειται για το “κρασί των φιδιών” μια αρχαία συνταγή που έρχεται από την Κίνα. Αιώνες τώρα, σε ορισμένες επαρχίες οι άνθρωποι πιστεύουν ότι το κρασί που φτιάχνεται από φίδια βοηθάει (κατ’ άλλους θεραπεύει) το λουμπάγκο, την αρθρίτιδα, τους ρευματισμούς, τα στομαχικά προβλήματα, τους μυϊκούς πόνους και είναι πολύ καλό αφροδισιακό για τους άντρες. Η συνταγή δεν είναι γραμμένη πουθενά, μεταφέρεται από γενιά σε γενιά σαν λαϊκός ζωντανός μύθος. Συνήθως, για το καλύτερο κρασί χρειάζονται μέχρι εννέα δηλητηριώδη φίδια, (πάντα μονός αριθμός για τη δημιουργία του γιανγκ) και απόσταγμα ρυζιού.
Η αυτοκρατορική σχολή μαγειρικής Hue θεωρείται η υψηλότερη και μνημονεύεται σε όλα τα εστιατόρια. Βρίσκουμε ακόμα και μέρη που ειδικεύονται σε πιάτα σκύλων ή φιδιών - όλα τρώγονται εδώ, δεν φαίνεται να είναι φιλόζωοι την ώρα του φαγητού! Όσοι δεν τολμούν τις… ασυνήθιστες γεύσεις, αξίζει να δοκιμάσουν τα εξαιρετικά nem (βιετναμέζικα spring rolls), θαλασσινά και cha ca (φιλέτα ψαριών) καθώς και γεμιστά καβούρια. Τα μαγειρεία για τους ντόπιους είναι συνήθως υπαίθρια με μικρά τραπεζάκια. Μετά από λίγο καιρό στο Βιετνάμ καταλαβαίνεις γιατί είναι μικρά: όλο το γεύμα βρίσκεται απλά σε ένα αχνιστό μπολ! Ακόμα και στα πιο καλά εστιατόρια τα τσοπ στικς είναι στάνταρ, τα μαχαιροπίρουνα προαιρετικά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.