Σύμφωνα με τους επιστήμονες, τις τελευταίες τέσσερις ημέρες έχουν ακολουθήσει μία δόνηση μεγέθους 5,2 Ρίχτερ, άλλα πέντε γεγονότα εντάσεως μεγαλύτερης των 4,3 Ρίχτερ και δεκάδες μετασεισμοί μικρότερης έντασης.
Ο σημαντικός αριθμός των δονήσεων με μέγεθος κοντά στα 5 Ρίχτερ δεν θεωρείται συνηθισμένο φαινόμενο.
Παρ' όλα αυτά οι σεισμολόγοι κατατείνουν στο συμπέρασμα ότι ο σεισμός της Πέμπτης ήταν το κύριο γεγονός.
«Στους επιφανειακούς σεισμούς έχουμε πάντα μετασεισμούς οι οποίοι δεν σταματούν αμέσως», εξηγεί ο διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Γεράσιμος Παπαδόπουλος.
«>
«Οσο μεγαλύτερο είναι το μέγεθος, τόσο μεγαλύτερο και το χρονικό
διάστημα εκδήλωσης των μετασεισμών. Το Κρητικό Πέλαγος δεν δίνει ούτε
συχνά ούτε μεγάλα μεγέθη επιφανειακών σεισμών». Ο καθηγητής Γεωλογίας
Ευθύμιος Λέκκας αποδίδει την «ιδιορρυθμία» στη φύση του ρήγματος.
«Οσο μεγαλύτερο είναι το μέγεθος τόσο μεγαλύτερο και το χρονικό
διάστημα εκδήλωσης των μετασεισμών», εξηγεί ο διευθυντής ερευνών του
Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Γερ. Παπαδόπουλος
«Αν και δεν ξέρουμε το μήκος του -καθώς δεν είναι άμεσα ορατό-, πιστεύω ότι έχει εξαντλήσει τη δυναμικότητά του», λέει, ενώ ο κ. Αθανάσιος Γκανάς, διευθυντής Ερευνών στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, επεσήμανε ότι έχει ενεργοποιηθεί μια ζώνη περίπου 10 χιλιομέτρων στην οποία η συσσωρευμένη ενέργεια εκτονώνεται με σεισμούς μεγέθους των 5 Ρίχτερ και επεσήμανε ότι απαιτείται περαιτέρω παρακολούθηση του φαινομένου.
Αναστάτωση
Παρ' όλα αυτά η συνεχιζόμενη σεισμική δραστηριότητα έχει αναστατώσει τους κατοίκους της Κρήτης. «Απαιτείται ψυχραιμία απ' όλους.
Οι σεισμοί γίνονται μεν αισθητοί, όμως είναι ευτύχημα που ''χτυπούν'' στον υποθαλάσσιο χώρο και δεν έχουν προκαλέσει ζημιές», δήλωσε στο «Εθνος» ο υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας στην Περιφέρεια Κρήτης Γιάννης Κουφάκης.
Ο ίδιος αλλά και η περιφερειακή σύμβουλος Βιργινία Μανασάκη -πολιτικός μηχανικός στο επάγγελμα- συνιστούν στους πολίτες να λαμβάνουν για παν ενδεχόμενο μέτρα προστασίας. «Σε περίπτωση ισχυρού σεισμού όσοι μένουν σε ισόγειες κατοικίες ή σε χαμηλά διαμερίσματα, καλό είναι να απομακρύνονται σε πλατείες.
Οσοι μένουν σε διαμερίσματα ψηλά σε πολυκατοικίες, καλό είναι να βγαίνουν στην ταράτσα και όσοι παραμένουν στα σπίτια τους θα πρέπει να επιλέξουν τα ''σημεία ζωής'' του σπιτιού. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να είναι εφοδιασμένοι με φακό και σφυρίχτρα», λέει η κ. Μανασάκη.
Μ. Κοκολάκης – Κ. Ροββά
Πηγή: troktiko
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.