23/3/12

Σημαντικές οι προοπτικές για ενέργεια και τουρισμό

 Σημαντικές οι προοπτικές για ενέργεια και τουρισμό

Οι τομείς της γεωργίας, της ενέργειας και του τουρισμού παρουσιάζουν την σημαντικότερη αναπτυξιακή δυναμική για την Ελλάδα, σημειώνει ο επικεφαλής της Ομάδας Δράσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Χορστ Ράιχενμπαχ σε συνέντευξη που παραχωρεί σε γερμανική εφημερίδα.
Ο κ. Ράιχενμπαχ τονίζει ότι απαιτείται βελτίωση του φοροσυλλεκτικού μηχανισμού και περιορισμός των δαπανών στην Υγεία, ενώ αναφέρεται στο αντιγερμανικό κλίμα που επικρατεί στην Ελλάδα και στην ευαισθησία με την οποία αντιδρούν οι Έλληνες σε προτάσεις που θεωρούν ότι θέτουν υπό αμφισβήτηση την κυριαρχία τους.
Σχολιάζοντας τον χαρακτηρισμό «Γκαουλάιτερ» που του έχει αποδοθεί από μερίδα του ελληνικού Τύπου, ο κ. Ράιχενμπαχ δηλώνει ότι εξεπλάγη με το πόσο τεταμένο ήταν το κλίμα, αλλά διευκρινίζει ότι κατά την τελευταία επίσκεψή του στην Αθήνα «ήταν διαφορετική η κατάσταση και σχεδόν καθόλου δεν τέθηκε το ζήτημα εάν μέσω της εργασίας μας θέτουμε υπό αμφισβήτηση την κυριαρχία της Ελλάδας – αυτή τη φορά οι ερωτήσεις των Ελλήνων περιστράφηκαν γύρω από τα βασικά θέματα».
Δεν θέλησε πάντως να αξιολογήσει την πρόταση του Προέδρου του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ για ορισμό Επιτρόπου και περιορίστηκε να δηλώσει ότι «οι Έλληνες αντιδρούν με μεγάλη ευαισθησία σε όλες τις προτάσεις που θέτουν υπό αμφισβήτηση την κυριαρχία τους», ενώ σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο αποστολής γερμανικών εφοριακών στην Ελλάδα διευκρίνισε ότι «δεν θα πρέπει να φαντάζεται κανείς ότι 160 εφοριακοί θα πάνε μονομιάς στην Αθήνα και θα ελέγχουν τους Έλληνες συναδέλφους τους».
Απαντώντας σε ερώτηση εάν η Ελλάδα σήμερα παρουσιάζει ομοιότητες με την Λαϊκή Δημοκρατία της Γερμανίας, ο κ. Ράιχενμπαχ συμφωνεί ότι στην Ελλάδα χρειάζονται σοβαρές διαρθρωτικές αλλαγές, αλλά εκφράζει αμφιβολία σχετικώς με το εάν μπορεί η κατάσταση να συγκριθεί με την Λαϊκή Δημοκρατία της Γερμανίας, όπου δεν υπήρχε κανενός είδους οικονομία της αγοράς.
Ο επικεφαλής πάντως της Ομάδας Δράσης αναγνωρίζει ότι η γεωργία και η ενέργεια προσφέρουν σημαντικές δυνατότητες ανάπτυξης, ενώ ειδικά σε ό,τι αφορά τον τουρισμό, υποδεικνύει τον ιατρικό τουρισμό και την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου ως προοπτικές οι οποίες θα μπορούσαν να διερευνηθούν περαιτέρω.
Αντιθέτως, υπογραμμίζει ότι απαιτείται βελτίωση στο σύστημα είσπραξης φόρων αλλά και περικοπή των δαπανών στην υγεία, όπου, όπως λέει χαρακτηριστικά, «δεν μπορεί το 6% του ΑΕΠ της χώρας να δαπανάται για την υγεία και 1,1 δισεκατομμύριο ευρώ να πληρώνεται σε φάρμακα».
«Αυτό αφορά και την κατανάλωση αλλά και τις τιμές. Στην Ελλάδα χρησιμοποιούνται σπανιότερα γενόσημα φάρμακα σε σχέση με τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης», δηλώνει. Ο κ. Ράιχενμπαχ ωστόσο, αναφερόμενος στα σκάνδαλα με τα παράνομα επιδόματα, αναγνωρίζει ότι η Ελλάδα έχει σημειώσει το τελευταίο διάστημα πρόοδο σε ό,τι αφορά τους ελέγχους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.