Νέα πρόβλεψη της Citigroup κάνει λόγο για έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη την 1η Ιανουαρίου του 2013
Η τρομοκρατία συνεχίζεται. Νέα πρόβλεψη της Citigroup κάνει λόγο για έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη την 1η Ιανουαρίου του 2013.Στην έκθεσή του, ο επικεφαλής ανάλυσης της Citigroup, Willem Buiter, δηλώνει πως το ενδεχόμενο αυτό δεν είναι 100% σίγουρο, εκτιμά όμως πως είναι αυτό που συγκεντρώνει τις μεγαλύτερες πιθανότητες.
Ειδικότερα, στην έκθεση αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα είναι διατεθειμένη να παράσχει ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες μέχρι τις εκλογές της 17ης Ιουνίου, είτε άμεσα, είτε μέσω του ελληνικού έκτακτου μηχανισμού ρευστότητας.
Ωστόσο, ο αναλυτής εκτιμά ότι και μετά τις νέες εκλογές η χώρα δεν θα είναι σε θέση να σχηματίσει μια βιώσιμη κυβέρνηση, η οποία θα μπορέσει να συνεχίσει το πρόγραμμα της Τρόικας. Στο πλαίσιο αυτό εκτιμά ότι η χώρα θα βρεθεί σε αδιέξοδο με τους επίσημους δανειστές της και στην αναβολή του προγράμματος χρηματοδότησης.
«Τα ρευστά διαθέσιμα της κυβέρνησης είναι περιορισμένα και πιθανώς θα εξαντληθούν πριν από τα τέλη του έτους. Η έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη θα πυροδοτηθεί από την ανάγκη της κυβέρνησης να τυπώσει χρήμα, ώστε να καλύψει τις δαπάνες της ή να καλύψει το κενό που θα δημιουργηθεί από τη φυγή τραπεζικών καταθέσεων. Βεβαίως αναγνωρίζουμε ότι υπάρχει η πιθανότητα να παραταθεί χρονικά αυτή η πρόβλεψη, ίσως επί παραδείγματι με τη χρήση «υποσχετικών πληρωμής» (ΙΟU) από την ελληνική κυβέρνηση ή εάν υπάρξει η πρόβλεψη για μία χρηματοδότηση «τελευταίας ευκαιρίας» από την ΕΕ σε εβδομαδιαία βάση» αναφέρει.
Μάλιστα ο ίδιος εκτιμά ότι μετά την έξοδο της Ελλάδας θα ακολουθήσουν «ακραίες κινήσεις πολιτικής». Όπως αναφέρει, η ΕΚΤ θα μειώσει τα επιτόκιά της στο 0,5% και θα προχωρήσει σε νέο πρόγραμμα LTRO. Την ίδια στιγμή, θα ακολουθήσει ένα δεύτερο πακέτο στήριξης για την Πορτογαλία και την Ιρλανδία και κάποιο πρόγραμμα τρόικας για την Ισπανία. Επιπλέον θα υπάρξει στήριξη των ισπανικών και των ιταλικών κυβερνητικών ομολόγων.
«Δεν εκτιμούμε ότι η ευρωζώνη θα κινηθεί γρήγορα στην κατεύθυνση των ευρωομολόγων. Εάν όμως, κλιμακωθεί η φυγή των τραπεζικών καταθέσεων από τις χώρες της περιφέρειας, τότε οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι μπορεί να αποφασίσουν να προχωρήσουν σε ένα σύστημα κοινής εγγύησης των τραπεζικών καταθέσεων όπως και σε ένα σχέδιο ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών με κοινή χρηματοδότηση» καταλήγει ο Willem Buiter.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.